Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι οι μαθητές στους δρόμους και τις καταλήψεις



Η έναρξη τις σχολικής χρονιάς βρίσκει σε κατάληψη περισσότερα από 300 σχολεία σε όλη τη χώρα. Ο “αγιασμός” αρκούσε για να φανούν οι ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές, υποδομές. Το “νέο σχολείο” της Διαμαντοπούλου -όπως και το “νέο πανεπιστήμιο” αντίστοιχα- σημαίνει την πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού. Τα νέα μέτρα-σοκ τα οποία θα επιβληθούν τους επόμενους μήνες σε ολόκληρο το δημόσιο θα οδηγήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας τους και μαζί σε νέα λουκέτα-συγχωνεύσεις.


Όλα τα κατειλημμένα σχολεία πρέπει να προχωρήσουν στον συντονισμό τους και την οργάνωση ενός συντονιστικού καταλήψεων ανά περιοχή στη βάση γενικών συνελεύσεων των μαθητών σε κάθε σχολείο. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις και τα επιδόματα τσακίζονται, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και η ανεργία μαζικοποιείται για να πληρώνονται οι διεθνείς τοκογλύφοι
και να “αποφεύγεται” διαρκώς μια χρεοκοπία που τελικά είναι παρούσα και βαθαίνει ολοένα και περισσότερο. Τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας είναι οι εργαζόμενοι και άνεργοι εργάτες και ειδικά οι νέοι. Μας καταδικάζουν στην ανεργία και στην πείνα για να σώσουν το τομάρι τους. Να κάνουμε τα όνειρα μας τους χειρότερους εφιάλτες τους!

Ένα κοινό αγωνιστικό και αντιγραφειοκρατικό κέντρο αγώνα της νεολαίας, των μαθητών, φοιτητών, των ανέργων και εργαζόμενων νέων, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, μαζί και ο συντονισμός με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση της καπιταλιστικής, κρατικής και ιδιωτικής εκπαίδευσης και την κρίση του καπιταλισμού χωρίς έξοδο από τον ίδιο τον καπιταλισμό, χωρίς την ανατροπή αυτού του κανιβαλικού συστήματος. Πρέπει να παλέψουμε άμεσα για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μας καταστρέφει το παρόν και το μέλλον, αλλά και κάθε άλλης επίδοξης κυβέρνησης των αφεντικών που θα μας βάλει να πληρώσουμε τα σπασμένα της δικής τους κρίσης. Μαζί με τους φοιτητές και τους εργάτες να παλέψουμε για μια γενική απεργία διαρκείας μέχρι να συντρίψουμε την λαομίσητη κυβέρνηση και το κράτος τους. Να διαγράψουμε του χρέος και να εθνικοποιήσουμε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Το σύστημα του ατομικού κέρδους χρεοκόπησε. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να απαλλοτριώσουμε το κεφάλαιο και με όπλο μας την Διαρκή Επανάσταση να μη σταματήσουμε την επαναστατική δράση μέχρι να καταστραφεί το χρεοκοπημένο σύστημα τους. Για τον παγκόσμιο ελευθεριακό κομμουνισμό!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ-ΕΕΚ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα κατάσταση – νέα καθήκοντα – νέα οργάνωση του αγώνα

To κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων που ξέσπασε την επαύριον της ψήφισης του νέου νόμου-πλαίσιο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή του।
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, πρυτάνεις, μια σημαντική μερίδα των πανεπιστημιακών και τελευταία και το ΚΚΕ πιέζουν ασφυκτικά να ανοίξουν οι κατειλημμένες σχολές “για να μη χαθεί το α' εξάμηνο” του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Ωστόσο, όλοι οι παραπάνω γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως το προσεχές αλλά πιθανόν και το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμα και τυπικά χαμένο, καθώς τους αμέσως επόμενους μήνες θα επιβληθούν τα νέα μέτρα-σοκ σε όλο το Δημόσιο τομέα, μαζί στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τα οποία- σε συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας- θα οδηγήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία τους στην αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας τους και παρά πολλά σε λουκέτο.
Σταματώντας τις καταλήψεις η κυβέρνηση δεν θα έλυνε, φυσικά, κανένα από τα προβλήματα επιβίωσης των σχολών, των φοιτητών και των νέων γενικότερα, αλλά θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα χέρια του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος και -ταυτόχρονα- να σβήσει προσωρινά μια ανεξέλεγκτη εστία αντίστασης την ίδια στιγμή που ένα νέο κύμα ταξικών αγώνων έχει αρχίσει να ξεσπάει ενάντια στο νέο Μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζονται να συμφωνήσουν κυβέρνηση Παπανδρέου και Τρόικα στα πλαίσια του νέου πακέτου “διάσωσης” του ελεγχόμενα χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.
Για να μη πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της και για να πετύχει τους δικούς του, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει τις συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις διαρκείας, να επαναστατικοποιήσει το πρόγραμμα των αιτημάτων του και να συντονιστεί αντι-γραφειοκρατικά με τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους μαθητές.
Με ορμητήρια τις κατειλημμένες σχολές μας πρέπει να οργανώσουμε καταλήψεις δημόσιων και κυβερνητικών κτιρίων και να καλέσουμε σε κοινή συνέλευση και κοινή δράση κάθε νέο, εργαζόμενο και άνεργο.
Κοινή δράση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα κοινό πρόγραμμα, ένα κοινό σχέδιο δράσης και κοινούς στόχους που να απαντούν στις παρούσες προκλήσεις που θέτει η προχωρημένη παρακμή του σημερινού κανιβαλικού συστήματος.
Πρέπει να παλέψουμε άμεσα για την ανατροπή της κυβέρνησης της τρόικας και των “Μνημονίων” τους μέσα από την μια γενική πανεργατική απεργία διαρκείας, για την εργατική εξουσία, τη διαγραφή του χρέους και την εθνικοποίηση όλων των βασικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου, την έξοδο από την ΕΕ και την κοινή πανευρωπαϊκή εργατική πάλη για τη διάλυση της ΕΕ και την από τα κάτω σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης.
Μ' αυτή τη γραμμή αναδιοργάνωσης της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η αστική τάξη με τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την καταστροφή του παρόντος και του μέλλοντος της νεολαίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ-ΕΕΚ
konservokouti_oen@blogspot.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Καταλήψεις διαρκείας μέχρι την νίκη

“ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!”

(δήλωση της Διαμαντοπούλου, 31/8)

Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές των διακοσίων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα οι οποίοι συμμετείχαν στις γενικές τους συνελεύσεις και αποφάσισαν την κατάληψη των σχολών τους συμφωνούν με τη frau Διαμαντοπούλου πως “ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ” με τη διάλυση της εκπαίδευσης, την ανεργία, τα Μνημόνια, την κυβέρνηση.

Η ψήφιση του νέου νόμου-έκτρωμα για τα πανεπιστήμια στις 24/8 από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη ΔηΣυ της θυγατρός του Μητσοτάκη έβαλε φωτιά στα πανεπιστήμια. Η συναίνεση στη Βουλή δε σημαίνει πως δίνει τη συναίνεση της η σπουδάζουσα νεολαία στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Όσο εύκολα ψηφίστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο τόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ο νέος νόμος περιγράφει το “νέο πανεπιστήμιο”, αλλά δεν εξασφαλίζει τους υλικούς όρους για να συνεχίσει να υπάρχει πανεπιστήμιο στη εποχή της χρεοκοπίας. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα αντιδραστικό όραμα των καπιταλιστών μιας “αναδιαρθρωμένης” εκπαίδευσης στη βάση της ελαστικής εργασίας και υπέρ του ιδιωτικού τομέα, αλλά τη βίαιη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τα “λουκέτα” σε πανεπιστημιακές σχολές στη βάση της μαζικής ανεργίας και του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Όποια σχολή επιβιώσει από τα λουκέτα πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, με εξατομικευμένα-διαλυμένα πτυχία, και φυσικά χωρίς άσυλο και “αιώνιους”.

Το χρέος είναι το κλειδί για το εκπαιδευτικό παράρτημα της Τρόικας, το κατ' ευφημισμόν υπουργείο παιδείας. Η εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των διεθνών τοκογλύφων των τραπεζών επιτάσσει τη διάλυση της παιδείας, και κάθε απομειναριού “κοινωνικού κράτους”, χωρίς ταυτόχρονα να δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους. Το βάθεμα της ύφεσης προτάσσει νέα μέτρα, τη στιγμή που έχουν οδηγήσει το λαό στην ένδεια χωρίς να “σώσουν τη χώρα”.

Το στοιχείο το οποίο ενοποιεί ολόκληρη τη νεολαία, σπουδάζουσα και μη, είναι το αδιέξοδο της καθολικής ανεργίας. Η εκτίναξη της ανεργίας για τους νέους στο 50% σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας δεν αφήνει καμία διέξοδο στη νεολαία και δημιουργεί τους όρους μιας ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης.

Οι φοιτητές είναι στους δρόμους προετοιμάζοντας ένα καυτό φθινόπωρο που ξεκινά με καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές. Το φοιτητικό κίνημα ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο πολέμου ο οποίος δεν μπορεί να δοθεί με τα παλιά όπλα του 2006-2007. Ένα πρόγραμμα μεταβατικών διεκδικήσεων το οποίο θα συνδέει τον άμεσο στόχο της ανατροπής του νόμου-έκτρωμα με την πάλη για την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της κυβέρνησης και τελικά για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη, σοσιαλιστική, κοινωνία είναι αναγκαίο. Η παιδεία τσακίζεται κάτω από το βάρος του γιγάντιου χρέους και η νεολαία δεν έχει καμία προοπτική για ζωή είτε αφού τελειώσει το πανεπιστήμιο είτε δε σπουδάσει ποτέ.

Η ανεξαρτησία του φοιτητικού κινήματος και του κινήματος της νεολαίας από την αστική τάξη, τις κυβερνήσεις της και κάθε εναλλακτικό σενάριο προσαρμογής στους καπιταλιστές είναι απαραίτητος όρος για τη νίκη του αγώνα. Η σφυρηλάτηση της ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, το κράτος και κάθε γραφειοκρατία, αγωνιστικής από τα κάτω ενότητας φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων και ένα πρόγραμμα συνολικής αναδιοργάνωσης της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φοιτητικού κινήματος από κάθε αστική επιρροή και τη φωνή της κυβέρνησης μέσα στα αμφιθέατρα που έρχεται να στηρίξει το κίνημα (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ).

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να συνδεθεί με ένα μαχητικό σχέδιο δράσης συνέχισης των καταλήψεων διαρκείας και πάλης για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της Διαμαντοπούλου και του νόμου της, της κυβέρνησης, της Τρόικα και του ανθρωποφάγου καπιταλιστικού συστήματος το οποίο κλέβει τη ζωή από ολόκληρη τη νεολαία.